Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgpartijen ondertekenen manifest ‘De medewerker op 1’

Vakbonden en werkgevers in de VVT hebben de handen ineengeslagen in de strijd tegen de hoge werkdruk en het personeelstekort. Met een nieuw manifest willen ze werken in de VVT-sector weer aantrekkelijk maken.
Foto: Arno Massee

In het manifest ‘de medewerker op 1’ doen de partijen een oproep aan de overheid en andere stakeholders om de VVT-sector weer aantrekkelijk te maken om in te werken. ‘De hoge werkdruk, oplopende personeelstekorten en werknemers die liever als zzp’er in de sector werken, omdat ze het anders niet volhouden. Dat is niet hoe we het moeten willen als samenleving’, reageert FNV-vakbondsbestuurder Bert de Haas. Daarom ondertekenden FNV Zorg & Welzijn, Actiz, Zorgthuisnl, CNV Zorg & Welzijn, FBZ en NU’91 onlangs het manifest de medewerker op 1. Dat is geen onbekende titel: dit jaar werd ook de nieuwe cao VVT ‘de werknemer op één’ genoemd.

Waarom verdwijnt de verschovendienst-toeslag? Valt de vrijdagavond ook onder een roostervrije dag? En hoe zit het met de landingsbaan? Check de veelgestelde vragen over de cao VVT >>

Het manifest bevat acht punten die moeten zorgen voor de omslag om zorgmedewerkers op de eerste plek te zetten. Zo moet er volgens de ondertekenaars structureel meer geld van de overheid naar de VVT en moet het belastingstelsel zo op de schop dat meer werken ook echt loont. De Haas: ‘De lonen van werknemers in de VVT zijn structureel lager dan lonen in het bedrijfsleven. Om dat gelijk te trekken is ongeveer 1 miljard euro nodig.’

Verzorgende Minke is moeder van vier kinderen, heeft fikse schulden en krijgt maandelijks amper de eindjes aan elkaar geknoopt: ‘Ons zorghart, daar gaan we als verzorgende financieel aan ten onder.’ >>

Een ander belangrijk punt is het terugdringen van de administratieve lasten. De ondertekening is volgens FNV Zorg & Welzijn slechts het startpunt. ‘De overheid is nog niet van ons af’, meldt de vakbond op zijn website. Eerder merkte de voorzitter van CNV Zorg & Welzijn dat het kabinet de ‘borst nat kon maken’. Deze opmerking maakte zij in een artikel waarbij we verschillende vakbonden vroegen of en wanneer de zorg in actie zou komen.

Verzorgende ig en GVP Marie-Louise ziet de omgekeerde vlaggen van de boeren, en vraagt zich af of ze ook zal protesteren >>

Een manifest ondertekenen is niet iets nieuws in de zorg. In 2016 presenteerden Hugo Borst en Carin Gaemers het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’, waardoor de regering uiteindelijk 2,1 miljard euro vrijmaakte voor de ouderenzorg. In een recent interview met Carin Gaemers vertelt ze hoe teleurgesteld ze nu is over het resultaat: ‘Ze hebben de plannen in één kabinetsperiode van tafel geveegd en voeren nu dóm beleid. Ik ben woest’, aldus Gaemers in het interview.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over acties in de zorg met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>

1 REACTIE

  1. Zolang onze premier wegkijkt inzake alle dienstverlenende /non profit beroepen, dan verandert er helaas niets. Alle verandering die plaats vind of nog moet gaan plaatsvinden verspeld nog minder hoop in de dienstverlenende sectoren, waaronder de zorg en er het naar mijn inzien het slechtste voorstaat helaas.

    Zolang men onbekwame mensen aanstelt in de politiek, in alweer het verleden te weten: o.a. dhr. van Rijn en dhr. H. Borst, welke zijn pak en schoenen belangrijker vind en waarbij de mens niet centraal staat en alles berust op eigen belang, dan gaat dit nooit de juiste verwachtingen scheppen. Waar blijven de ervaringsdeskundigen die hen moet en kunnen begeleiden bij om de de juiste beslissingen te nemen.

    Nu na achtien jaar in de zorg werzaam te zijn (omgeschoold 2006) is er niets verandert, ben ik één flinke burn-out verder en staat de tweede burn-out al in de wachtrij.

    Een drie mans bezetting op zestien bewoners met de hoogste indicatie. Twee helpende en één verzorgende niv 3 ig gaat het niet worden. Heb je wat te zeggen dan heb je letterlijk een probleem. Management doet niets en kijkt slechts weg en likken de hielen van het bestuur. Nu bij drie zorginstellingen werkzaam te zijn geweest concludeer ik dat het overal hetzelfde is helaas. Heb je wat te melden dan moet je zeer stevig in de schoenen staan want de ANGSTCULTUUR houd je in de greep. Als ik alles zou vertellen wat ik heb meegemaakt, dan zit ik hier morgen nog te typen. Het iergste wat mij is overkomen is dat je verantwoordelijk wordt gesteld voor het overlijden van een bewoner, omdat een arts vond dat er niet de juiste acties zijn ondernomen. Dat is zeer pijnlijk kan ik u zeggen. Geef je honderd keer aan dat de werkdruk te hoog is en krijg je uiteindelijk het bericht mee dat je aan jezelf moet werken middels een coachingtraject. Dus je wordt dubbel gestraft.

    In T.O.’s (vergadering) waar gemiddeld tien collega’s aan deelnemen durft er vaak slechts één te zeggen waar het op staat. En dat zijn diegene die hypotheekvrij leven of werken voor de luxe en niet als gedeeltelijke kostwinner.

    Slogun’s gebruikt in advertenties waar gevraagd wordt om verzorgende niveau 3 IG:

    Kom bij ons werken en de bewoner staat centraal. Geen EVV taken maar zorg voor de bewoners staat centraal. Dat zegt al genoeg!!

    Evv’er toegelicht:

    Is een functie op niveau 4 verpleegkundige of verzorgende niv 3 IG met minimaal een aanvullende opleiding. Aan die eis voldoet geen enkele zorginstelling.

    Belangrijk:
    Men moet hier zelf bewust voor kiezen.
    Dat laatste is nooit aan de orde geweest. Weiger je als evv’er te werken dan krijg je geen baan als niveau 3 verzorgende.

    Taken waar verzorgende verantwoordelijk voor is:

    -alle verzorgende handelingen;
    -eerst verantwoordelijk verzorgende (hoort niet bij de functie en zeker niet in loonschaal fw 35). Minimum is fw40 met de juiste aanvullende opleiding van 10 maanden of als je verpleegkundige niv 4 bent. Die laatste zijn te duur en worden niet aangenomen;
    -delen van medicatie;
    -managen van jouw team;
    -en veel randzaken;
    -het continue begeleiden van bewoners die leiden aan de ziekte van Alzheimer of alles wat daar verwant aan is. Alleen dat is al geestelijk gezien een dagtaak en voor ons een bijzaak helaas.

    Conclusie:
    De ANGSTCULTUUR en de slechte regelgeving in de basis vanuit de politiek maakt dat de gehele sector in zijn geheel is verwaarloosd. Zowel bewoner als werknemers in de zorg zijn hier het slachtoffer van.

    Collega’s werken door de hoge werkdruk, de angstcultuur die er heerst niet goed samen en door de hoge druk verwijt men elkaar van alles. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van zorg, met als gevolg minimale kwaliteit van zorg en personeel dat met bosjes uitvalt onderde noemer griep. Want zeg je werkdruk, dan ga je eraan en ben je afgedaan. Believe me.

    Conclusie:
    -zorg voor een beter loon;

    -maak van evv’er een duidelijke
    taakomschrijving bij het juiste
    niveau (bevoegd en bekwaam);

    -schep duidelijkheid wat een
    minimale bezetting hoort te zijn met
    de juiste disciplines en het aantal
    bewoners met de juiste indicaties die
    daarbij horen. Nu veel te veel onderbezetting en slechts één gediplomeerde verzorgende op 16 bewoners. Minimum moet 2 verzorgende niv 3 zijn en 2 helpende.

    -pauzes en normale werktijden!!!