Schrijnend
‘Ik vind het schrijnend dat sommige zorgmedewerkers die tijdens de eerste golf klaarstonden om voor covidpatiënten te zorgen, nu ernstige gevolgen ondervinden van langdurige post-covid klachten’, licht Helder toe. Deze zomer heeft het kabinet verkend of het iets kan doen voor deze specifieke groep. Het voorstel, dat woensdag naar de Raad van State is gestuurd, is bedoeld als erkenning van het leed dat deze zorgmedewerkers ondervinden, benadrukt de minister.
‘De juridische weging van de Raad van State kan aanleiding zijn om het voorstel aan te passen’, zegt de minister. Gezien de “urgentie” om snel een besluit te nemen over compensatie vanuit de Tweede Kamer en de samenleving, hoopt ze zo snel mogelijk een advies van de Raad te ontvangen.
Reactie vakbonden
FNV en CNV vinden het beschamend dat de minister slachtoffers weer laat wachten op zekerheid. Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘Het is dankzij de bonden en de Tweede Kamer dat de minister überhaupt met een plan komt, maar het is onacceptabel dat we nu weer maanden moeten wachten op het advies van de Raad van State, terwijl de minister het gewoon nu kan regelen. Wat is er voor nodig om haar in beweging te krijgen?’
Gaby Perin-Gopie, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: ‘We zijn al maanden met het ministerie bezig over een regeling en het schiet maar niet op. Dat ik dan uit de media moet vernemen dat ze een regeling voorlegt aan de Raad van State vind ik beneden peil. Een advies van de Raad van State is overigens helemaal niet nodig. Er wordt hier strategisch vertraagd en ondertussen wordt de financiële situatie van de zorgverleners met Long Covid met de dag slechter. Daarom zetten we de voorbereidingen voor onze juridische procedures door.’
FNV en CNV zullen het plan van de minister verder bestuderen en aan hun achterban voorleggen. Ook wordt gekeken of er consequenties zijn voor de rechtszaak die de twee bonden tegen de Staat aan het voorbereiden zijn.