Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden verlaten vak door werkdruk, leidinggevende en samenwerking

Onderzoeksinstituut Nivel onderzocht waarom zorgmedewerkers vertrekken bij hun huidige werkgever of uit de zorgsector. De redenen verschillen, maar werkdruk en arbeidsvoorwaarden zijn de belangrijkste oorzaken.
Foto: Arno Massee

Onderzoekers van Nivel hebben van ruim duizend zorgverleners genoteerd waarom ze hun baan hebben verlaten. De genoemde redenen verschillen sterk per groep werknemers op basis van leeftijd, werkervaring, functieniveau en contractsoort. Zo vertrekken jonge medewerkers vaker omdat ze ontwikkelmogelijkheden missen en problemen hebben met de planning en gevraagde tijd, terwijl oudere medewerkers hun baan vaker opzeggen omdat ze te weinig invloed hebben in de organisatie.

In alle leeftijdscategorieën zijn werkdruk en arbeidsvoorwaarden belangrijke redenen voor vertrek (18%). Ook het ontbreken van ontwikkelmogelijkheden (15%) en de privésituatie (15%) werd vaak genoemd, aldus het rapport.

Leidinggevende

Opvallend was dat de leidinggevende ook een belangrijke rol kan spelen bij het verlaten van de zorg. In de oudste groep (65 jaar en ouder) en de jongste groep (24 jaar en jonger) speelt dit relatief gezien de kleinste rol: in 11 procent van de gevallen is het de oorzaak voor een vertrek. In de categorie 45 tot 54 jaar loopt het aandeel van onvrede over de leidinggevende op tot 20 procent. De zorgverlener ervaart bijvoorbeeld discriminatie of verbaal/fysiek geweld door de leidinggevende, te weinig contact met de leidinggevende, of een gebrek aan communicatie vanuit de organisatie. Gebrek aan waardering en te vaak gevraagd worden extra te komen werken speelden hierbij ook een rol.

Samenwerking met collega’s

De samenwerking met collega’s werd door 7% genoemd als reden om te vertrekken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan verbaal/fysiek geweld, pestgedrag, intimidatie en te weinig contact en met collega’s. ‘Ik voelde me niet gehoord door mijn collega’s’, aldus een zorgverlener in het rapport.

Gesprekken die stilvallen als jij het kantoor binnenkomt. Niet uitgenodigd worden op feestjes. Leidinggevenden die je op de meest vervelende tijden inplannen. Ook in de zorg wordt er gepest >>

Nivel hoopt met de resultaten inzicht te geven in de uitstroom van zorgpersoneel, zodat zorgorganisaties ook weten hoe zij hun zorgverleners kunnen behouden. ‘Beleid op maat per groep werknemers kan veel opleveren in de preventie van uitstroom’, zegt onderzoeker Art van Schaaijk in een toelichting. ‘Als je bijvoorbeeld weet dat veel jonge werknemers vertrekken omdat het werk moeilijk te combineren is met de thuissituaties, kun je gericht beleid voeren op flexibiliteit rondom diensten bij deze groep.’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor verzorgenden met de <a href=”https://www.tvvtotaal.nl/nieuwsbrief/” target=”_blank” rel=”noopener”>gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden &gt;&gt;</a>