Mijn vak: verzorgende ig Pim Mol bij Xenia Hospice | TVV Check: Delier in de palliatieve fase | Met Petra de Kruijff in gesprek over zingeving | Traumatische dood | Poster stervensfase | Feiten en fabels over palliatieve sedatie | Portretten: verzorgenden op bijzondere ambulance | Column Sietske
Een delier is heftig om mee te maken voor cliënten en hun naasten. Hoe herken je een delier in de palliatieve fase en wat kun je ertegen doen?
Mensen die vlak voor hun dood naar adem snakken of heel veel pijn hebben. Het stervensproces van een cliënt kan een schokkende ervaring zijn. Soms hakt een overlijden er zó in, dat je er lang last van hebt. Hoe ga je daarmee om? ‘Twee jaar later durfde ik nog steeds die straat niet in.’
Het zou goed zijn als verzorgenden eerder weten of een cliënt met dementie is terechtgekomen in de terminale fase. Dat stelt Marijke Tonino, arts ouderengeneeskunde en consulent palliatieve zorg en dementie.
Pim Mol (61) is verzorgende ig bij Xenia Hospice in Leiden, het enige hospice voor jongeren en jongvolwassenen in Nederland.
Bij mensen die gaan sterven, verloopt dit proces vaak via ongeveer dezelfde route: de final common pathway. Hiervoor geven het lichaam en het gedrag van de cliënt duidelijke aanwijzingen. Op deze speciale poster zie je welke lichamelijke kenmerken wijzen op een spoedig overlijden.
Sander de Hosson, expert palliatieve zorg en longarts, beantwoordt drie vragen van lezers. Heb je zelf een vraag voor een van onze deskundigen? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl.
Op verschillende locaties binnen de organisatie waar ik actief ben, wordt gewerkt met het Leefplezierplan. Het standaardzorgplan zoals we dat kennen binnen de verpleeghuiszorg, is veelal gericht op normen en protocollen.
De stage van onze eerstejaarsstudenten heeft heel wat gespreksstof opgeleverd. En hilariteit. En irritatie. En verbazing.
Geestelijk verzorger Petra de Kruijf (67) begeleidde twintig jaar mensen in de palliatieve fase. Daarnaast gaf ze trainingen aan zorgverleners over zingeving bij palliatieve zorg. ‘Deins niet terug als iemand harder begint te huilen.’
Bij wensambulances werken honderden geschoolde vrijwilligers die dagelijks laatste wensen vervullen van terminale mensen. Sommigen zijn verzorgende ig. Drie van hen vertellen over hun activiteiten.
Er zijn best veel misverstanden rondom palliatieve sedatie. Daarom de feiten en fabels op een rijtje.