Mijn vak: verzorgende ig Henny van Leeuwen-Bakker | Cultuursensitief werken | TVV Check: Glaucoom | Even bellen met …Martin Kat | Claimend gedrag | Collega’s die kiezen voor een hospice | Sneller sterven | Column Ria
Verzorgende ig Inge merkt dat verpleeghuisbewoners niet makkelijk over problemen en gevoelens. Terwijl dat soms juist hard nodig is: 'Opeens was de dame weer dat kleine meisje.'
Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl
Henny van Leeuwen- Bakker werkt binnen een kleinschalige woonvorm voor somatische zorgvragers en mensen met dementie. Bij De Hoogt in Alphen zorgt zij voor een vrolijke noot.
Verzorgende ig Ria merkt dat een béétje extra uitleg aan cliënten, een enorm verschil maakt.
Mensen met ‘dementie' die jaren op een pg-afdeling wonen, terwijl ze uiteindelijk helemaal geen dementie blijken te hebben. Ouderenpsychiater, auteur en CCE-consulent Martin Kat komt ze steeds vaker tegen en luidt daarom de noodklok.
Je gaat naar meneer Beekers (76) nadat zijn dochter moe en overspannen aan de bel trok. Haar vader, net weduwnaar, wordt steeds hulpbehoevender en vraagt constant om hulp. Hoe krijg je de cliënt zelfstandiger?
Omgaan met (cultuur)verschillen draagt bij aan betere zorg. Geestelijk verzorger Mustafa Bulut schreef daarom een boek over cultuursensitief werken. ‘Het vraagt vooral om een open houding.'
Werken in een hospice. Sommige verzorgenden vinden het een voorrecht om te werken met mensen die nog maar even te leven hebben. Drie van hen vertellen waarom.
Als een cliënt besluit te stoppen met eten en drinken om het overlijden te bespoedigen (BSTED), verandert de zorgverlening. Wat zijn dan de aandachtspunten?
Glaucoom is een van de meest voorkomende oogaandoeningen bij 40-plussers. Vroege ontdekking is belangrijk, want zonder behandeling kan de ziekte tot blindheid leiden. Wat zijn jouw aandachtspunten?