Dit blijkt uit onderzoek van Stichting IZZ in samenwerking met Utrechtzorg en CNV Jongeren. Het psychische zorggebruik van jonge zorgmedewerkers is sinds 2015 met 40% gestegen en hun verzuim met 10%. Zij zijn meer emotioneel uitgeput, ervaren een hogere werkdruk en zijn minder bevlogen ten opzichte van hun oudere collega’s. Ook hebben zij het gevoel zich constant te moeten bewijzen, ervaren zij te weinig tijd en geen steun van de leidinggevende. Aansluiting tussen bevoegdheden en verantwoordelijkheden worden gemist en er is geen goede afstemming tussen school en praktijk.
Impact van corona
‘De cijfers uit onze onderzoeken over de toename van het psychische zorggebruik, verzuim en de psychische belasting van jong zorgpersoneel zijn alarmerend’, stelt Irene van der Fels, Projectmanager Gezond werken in de Zorg bij Stichting IZZ, ‘eenmaal gestart met hun baan in de zorg, vertrekt een groot deel van hen net zo hard weer. Tel daar de impact van corona bij op en het recept voor stilstand en achteruitgang van de zorg en daarmee de gezondheid van Nederland is daar.’
Volgens Justine Feitsma, voorzitter van CNV Jongeren, vinden heel veel jongeren het ontzettend leuk om in de zorg te werken: ‘Toch ervaart jong zorgpersoneel veel werkdruk, waardoor de uitstroom zorgwekkend hoog is. Ze voelen zich vaak beklemd door prestatiedruk, tijdsdruk door personeelstekorten en een negatieve werksfeer. Er moet meer aandacht komen voor werkgeluk. Juist jonge medewerkers moeten veel meer begeleiding krijgen om ze te behouden voor de zorg.’
In het diepe gegooid
Jonge zorgmedewerkers lopen vooral leeg op te snel verantwoordelijkheid krijgen en in het diepe gegooid worden, aldus het onderzoek. Daarnaast hebben ze het gevoel zich constant te moeten bewijzen. Ze ervaren geen (passende) steun van de leidinggevende en hebben te weinig tijd. Terwijl ze het juist belangrijk vinden dat ze gezien en gehoord worden en hulp krijgen. Ook collega’s zijn zo druk dat het lastig is om ze om hulp te vragen. Tot slot missen zij de aansluiting tussen bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Dit geldt met name voor zij-instromers, het kan voorkomen dat ze bepaalde handelingen in de praktijk moeten uitvoeren, terwijl ze daar nog niet bevoegd voor zijn. Er is geen goede afstemming tussen school en praktijk.
Meer aandacht
Stichting IZZ, Utrechtzorg en CNV Jongeren willen dat het behoud van zorgmedewerkers meer prioriteit en aandacht krijgt. Op de eerste plaats van de zorgorganisaties zelf, maar ook van de overheid. ‘Anders hebben we zo simpelweg de mensen niet eens om de benodigde zorg te verlenen en komen de algehele gezondheidszorg en de gezondheid van Nederland in het gedrang’, aldus Van der Fels.