Wist je dat het ongevraagd een boterham beleggen met kaas ook al onvrijwillige zorg kan zijn? Marlijn Abbink-Cornelissen, directeur van Ideon, legt uit.
Meneer Cornelissen heeft dementie en woont
Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan
Login of Maak een account aanMeneer Cornelissen heeft dementie en woont
Neem een maandabonnement op Tvvtotaal.nl voor maar €5 per maand!
Al abonnee? Log dan in
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Redactie: 030 – 638 3843
E-mail: redactie.tvv@bsl.nl
We moeten in deze casus aannemen dat het kort termijn geheugen niet betrouwbaar is, toch? Is er bij de intake over voorkeuren gesproken ( ook met familie/huisgenoten )? Deze zullen dan in persoonlijk dossier vermeld kunnen worden, zeker hanteerbaar om deze heer tijdens de te verwachten achteruitgang persoonsgericht te kunnen begeleiden ( niet onnodig beperken, maar helpen ). Ik zie daar weinig dwang in.
Ik denk dat het strikt genomen klopt. Maar het lijkt me niet wenselijk om broodbeleg en kledingkeuze te juridiseren. Dan kom je al gauw terecht in discussies over wilsbekwaamheid en over hoe het “stille verzet” dan had moeten waargenomen.
Terwijl het om iets heel elementairs gaat, iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn, iets wat hoort bij het leveren van zorg en iets wat naadloos aansluit bij de beroepseer van de meeste zorgmedewerkers. Stimuleer het gesprek over dit soort zaken, tussen zorgmedewerkers onderling en met cliënten en vertegenwoordigers. Dan hoeft die wet niet uit de kast gehaald te worden.