Dit staat in een uitgelekt rapport met adviezen van het OMT, dat de NOS onderschepte. Het OMT schat in dat het toestaan van bezoek in zorginstellingen de kans op besmetting van de bewoners vergroot en daarmee ook de kans op verspreiding van het virus in de zorginstelling. Daarom adviseert het OMT om de bezoekregeling op dit moment nog niet aan te passen, valt in het rapport te lezen. Dit ondanks dat er de laatste tijd steeds meer stemmen opgingen om het bezoekverbod te versoepelen.
Het OMT wil dat nader inzicht in de situatie in de verzorgingshuizen nodig is, onder andere door gebruik te maken van de nu beschikbare testcapaciteit om bewoners en medewerkers te testen op COVID-19. Ook adviseert het OMT om kleinschalige pilots uit te voeren op het gebied van versoepeling van het bezoekverbod. Op basis hiervan kan landelijk beleid voor versoepeling van de bezoekregeling gebaseerd worden. Voorstellen voor deze pilots zijn in voorbereiding.
Uit een poll op onze Facebookpagina blijkt dat de meerderheid van verzorgenden tegen een bezoekverbod is. Het OMT steunt deze wens nadrukkelijk. Ook wil het verzorgenden in staat stellen om bij constatering van een eerste COVID-19-patiënt gebruik te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) zoals mondkapjes op de betreffende afdeling. Gebruik buiten de betrokken afdeling wordt echter afgeraden.
Cliënten in thuiszorg
Het grootste deel van de ouderen woont zelfstandig, en eerder was de maatregel afgekondigd om 70-plussers en andere kwetsbaren niet te bezoeken. Hier komt het OMT nu op terug: ‘Wijs bij zelfstandig wonende kwetsbare ouderen één of twee vaste personen aan die de oudere met enige regelmaat blijven bezoeken’, valt in het rapport te lezen. Het OMT erkent namelijk dat een deel van deze thuiswonende mensen nauwelijks mantelzorg of thuiszorg krijgt. Doordat deze groep zich goed aan de maatregelen houdt en nauwelijks tot geen bezoek ontvangt, zijn er signalen dat deze ouderen ontregeld raken, waarbij de hulp niet of laat kon worden ingeschakeld. Om te zorgen dat hen belangrijke steun niet ontzegd wordt, adviseert het OMT deze maatregel te versoepelen. Hoogstwaarschijnlijk zal Rutte de adviezen overnemen in de nieuwe maatregelen, want hij baseert zich steeds op adviezen van het OMT.