Dit wordt onder andere gemeld door Trouw. Het beperkt toelaten van bezoek zorgt volgens de krant voor emotionele botsingen tussen families en directies. ‘Eerst was niets mogelijk’, zegt Thom van Woerkom, coördinator van de koepel Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC), ’Dat was pijnlijk, maar helder. Nu komt er ruimte, maar worden versoepelingen door sommige verpleeghuizen tegengehouden. Dan ontstaat frictie.’
Sinds 25 mei mogen verpleeghuizen beperkt bezoek toelaten. Toen bleek uit een rondvraag door Tijdschrift voor Verzorgenden op Facebook al dat hier door de zorginstellingen heel verschillend werd omgesprongen. Zo vertelt zorgmedewerkster Ellen dat in haar zorginstelling het bezoek nog steeds achter glas plaatsvindt: ‘Hoop wel dat dit gauw gaat veranderen, dit duurt te lang zo en is niet meer uit te leggen aan ons geestelijk nog gezonde ouderen. Zij voelen zich geïsoleerd gevangen en hebben hier niet zelf voor gekozen.’ In de zorginstelling van Ada vond bezoek plaats in een tent: ‘Met een tafel er tussen maar geen scherm.’ Zorgmedewerkster Iris meldt dat er één vaste bezoeker, één keer per week dertig minuten in het appartement ontvangen wordt, terwijl bij Gajus dagelijks een vaste bezoeker tussen 10 en 17 uur welkom is op de eigen kamer.
Het beknopte familiebezoek maakt familieleden zo boos, dat ze zelfs de protestborden tevoorschijn halen. Zo protesteerden voor het verpleeghuis Akropolis in Rotterdam dertig familieleden van bewoners met spandoeken waarop stond ‘Meerdere keren bezoek, NU!’. In andere zorginstellingen is de cliëntenraad opgestapt. Eerder riep ook minister Hugo de Jonge van volksgezondheid de verpleeghuizen al op om durf te tonen. Vanaf deze week wordt de bezoekregeling verder versoepeld.