Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog: ‘Een hoger salaris is niet de enige beloning voor verzorgenden’

Er zijn meer manieren om verzorgenden te belonen, dan alleen met een hoger salaris. Dat concludeert Willem Fahner in zijn scriptie voor Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

In de zorg is een groot personeelstekort, terwijl de budgetten beperkt zijn. Dus wilde ik onderzoeken: zijn er andere manieren om verzorgenden te belonen, zónder dat dit direct keiharde euro’s kost? Het antwoord hierop blijkt ‘ja’ te zijn.

Ander soort beloning

Voor mijn scriptie interviewde ik 21 verzorgenden werkzaam in thuiszorg en verpleeghuizen, en stelde ik hen de vraag: heb je wel eens gedacht aan een beloning op een niet-financiële manier? Eerst bleef het even stil aan de andere kant. Vervolgens kwamen er allemaal originele ideeën.

Gratis maaltijden

Zoals niet je eigen eten hoeven meenemen, maar mee-eten met de bewoners in het verpleeghuis. Ik hoor verschillende geluiden van voedselverspilling in de zorg. Als je verzorgenden maaltijden mee naar huis geeft, scheelt dat voor hen boodschappen doen. En het drukt niet direct op de financiën van de zorgorganisatie. Of bied maaltijden aan met fikse kortingen.

Bijna de helft van de verzorgenden heeft geldzorgen. Hoe zorg je ervoor dat het niet de spuigaten uitloopt? ‘Er zijn veel mogelijkheden voor verzorgenden’ >>

Vier op de tien verzorgenden hebben geldzorgen. Hoe zorg je ervoor dat het niet de spuigaten uitloopt? ‘Hoe eerder je aan de bel trekt, des te meer mogelijkheden er zijn.’ >>

Het viel me tijdens mijn onderzoek sowieso op dat zorgorganisaties hier verschillend mee omgaan: bij de ene organisatie mag je mee-eten, bij de andere word je al scheef aangekeken als je een koekje uit de koektrommel eet. Eigenlijk zou dit geen issue moeten zijn.

Kinderopvang

Verder is kinderopvang vaak een heikel punt voor moeders die verzorgende zijn. Het zou helpen als kinderopvang meer gefaciliteerd wordt door de zorgorganisatie waarvoor je werkt. Bijvoorbeeld door een samenwerking aan te gaan met een kinderopvang in de buurt, waar verzorgenden tegen gereduceerd tarief én op tijden waarop zij dat willen hun kinderen naartoe kunnen brengen. Word bijvoorbeeld partner met een kinderopvangorganisatie en spreek af dat de deuren een half uur eerder opengaan voor kinderen van de verzorgenden.

Meer uren werken

Het zou ook mooi zijn als de fysieke afstand tussen het kinderdagverblijf en de zorginstelling kleiner wordt. Door bijvoorbeeld een zorglocatie naast een kinderopvang te openen of een kinderopvang in je gebouw te hebben. Zo neem je hindernissen voor je verzorgenden weg en misschien kunnen ze daardoor wellicht zelfs meer uren werken.

Vier op de vijf werkgevers (80 procent) heeft te maken met medewerkers die financiële problemen hebben, waarvan 12 procent vaak. Meestal komen ze hier pas achter als er loonbeslag wordt gelegd >>

Een andere mooie beloning die verzorgenden noemden: gratis sporten. Sporten wordt als ontspanning gezien. De zorgbestuurder kan een deal maken met de plaatselijke sportschool, zodat verzorgenden er gratis kunnen sporten met een speciale ledenpas. Als verzorgenden voldoende sporten en spiergroepen trainen die ze voor hun fysieke werk nodig hebben, zorgt dit ook nog eens voor minder ziekteverzuim. Dus het is een win-win situatie.

Korting

Tot slot werden andere interessante kortingsregelingen genoemd, zoals op vakanties en verzekeringen. Kortom: er zijn veel mogelijkheden, want de zorgsector is de grootste werkgever. Maar op dit moment worden niet alle kansen benut. Dat is zonde in deze tijden van personeelsgebrek, vooral als je ziet dat veel kansen voor het oprapen liggen…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over beloningen in de zorg met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>

 

1 REACTIE

  1. Goede invalshoek om behalve te pleiten voor een rechtvaardig salaris (SER heeft op 12 mei 2021 geconstateerd dat deze beroepen IN de Zorg werkzaam 9% -peil 2020- qua bruto salaris achter lopen op markt) ook naar secundaire bijstand te wijzen. In Zweden is kinderopvang gratis en kan 24 uur per etmaal incl maaltijden beschikbaar zijn. Bijna iedereen werkt nagenoeg full time. En sport is ook goed idee. Maar vergeet de loonkloof niet, die ook doorwerkt in pensioengrondslag en jaarlijkse indexeringen. Rechtvaardige salarissen bieden, voordat cao indexering wordt toegepast, is primaire opgave! Nb geen slagroom op gebakje dat over de datum is! En ook geen applaus, sorry, rijksmunt, of “kop op” therapie, maar bijvoorbeeld verzorgenden en verpleegkundigen schaal erbij ( zie Buurtzorg ). In een nationale NL CAO voor deze beroepen, of gelijke specifieke bijlage in bestaande branche CAO’s kunnen deze salarisschalen gericht gerepareerd worden en is overstap naar andere Branche gemakkelijk. Rutte III begon vorig jaar met 1,13% reparatie van deze langdurige loonkloof, nu werk maken van resterend deel.