Dit blijkt uit het PERSPECTIEF-onderzoek dat in opdracht van het kabinet werd uitgevoerd. Het moest de vraag ophelderen hoeveel ouderen vinden dat hun leven voltooid is. Uit het rapport blijkt dat 76.000 55-plussers al langer een doodwens hebben, zonder ernstig ziek te zijn. Dit is 1,34 procent van alle 55-plussers. 43.000 van hen heeft al plannen gemaakt of stappen gezet, zoals een behandelverbod instellen of het verzamelen van informatie. 10.000 55-plussers willen ook echt hulp bij levensbeëindiging. Van deze groep is 44 procent tussen de 55 en 66 jaar oud, 39 procent tussen de 65 en 77 jaar oud, en 17 procent ouder dan 75 jaar.
Oorzaken voltooid leven
Van de ouderen die een doodswens hebben zijn de meesten vrouw (67 procent), de helft woont samen en 85 procent heeft kinderen. Versterkende factoren bij de doodswens zijn piekeren (81 procent, aftakeling (61 procent), eenzaamheid (56 procent), zich tot last voelen (42 procent) en geldproblemen (36 procent). Het verlangen naar een doodswens kan wisselen: het vermindert of verdwijnt als mensen zich minder eenzaam of afhankelijk voelen, of als de financiële situatie van iemand erop vooruitgaat.
Wetsvoorstel euthanasie
D66 zal een wetsvoorstel indienen die hulp mogelijk maakt voor 75-plussers die vinden dat hun leven voltooid is. ‘Het zijn mensen die op een zodanig hoge leeftijd zijn gekomen dat ze terugkijken op hun leven en vaststellen dat zij eigenlijk niet meer hoeven mee te maken wat hun nog te wachten staat. Mensen hechten aan hun afhankelijkheid en zelfbeschikking’, vertelt D66-kamerlid Pia Dijkstra in Nieuwsuur. Carla Dik-Faber van ChristenUnie vindt dat er eerst gekeken moet worden naar factoren die de doodswens versterken, zoals geldproblemen en eenzaamheid. Dijkstra zegt hierop in een reactie: ‘Natuurlijk moet je daar eerst naar kijken. Maar dan blijft er een groep over die zegt: “Je kunt me helpen wat je wilt, maar dat is voor mij niet meer aan de orde. Ik wil daar zelf over gaan.”’