Mijn vak: verzorgende ig Liseth van der Plaats | TVV Check: Benauwdheid | Vervuilde woningen in de thuiszorg | Fabels over incontinentie | Poster ‘Adviezen van een bewoner’ | Collega’s die hun hond meenemen naar het werk | Vragen over frontotemporale dementie | Column Sandra
De cliënt kalmeren en als verzorgende zeker zélf niet in paniek raken. Daarmee kom je vaak al ver wanneer iemand benauwd is.
Veel verzorgenden en verpleegkundigen denken nog dat je bij een anti-decubitusmatras geen wisselligging hoeft te geven. Dat ziet Henri Post, hoofd behandelzaken en verpleegkundig specialist wond expertisecentrum van zorgorganisatie Evean.
Liseth van der Plaats, verzorgende ig, werkt als wondaandachtsvelder bij Noorderbreedte Revalidatie in Leeuwarden. Ze verzorgt onder meer cliënten na een amputatie.
In de thuiszorg kun je in woningen komen waar de hygiëne ver te zoeken is. Verzorgenden hebben daar last van, blijkt uit een rapport van V&VN.
Over incontinentie doen heel wat fabeltjes de ronde. Dat zit de kwaliteit van zorg onbedoeld in de weg. De grootste misvattingen op een rij.
Ik zit op kantoor dossiers bij te werken wanneer mijn collega binnenkomt: 'Ga je mee mevrouw Schoenmaker wakker maken? Dat vindt ze vast gezellig.
Zie de bewoner als mens, niet als cliënt. Dat is de belangrijkste boodschap die ritueelbegeleider en vrijwilligerscoördinator Saskia Vullers uitdraagt met haar zelfbedachte poster.
Contact met dieren maakt mensen blij. Zo werkt het kalmerend en stressverlagend. Drie verzorgenden ig vertellen waarom zij hun hond meenemen naar het werk.
Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl
Sommige cliënten hebben frontotemporale dementie (FTD). Wat zijn kenmerken hiervan en hoe ga je om met mensen die deze ziekte hebben?
De 88-jarige, bijna blinde mevrouw Rozenboom gaat lichamelijk en geestelijk flink achteruit. Als team besluiten we haar ook in de avond ondersteuning te geven.