Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Verzorgenden mogen na 45 dienstjaren met pensioen

De huidige CAO VVT is verlengd tot 31 december 2021. Nieuw is dat vanaf 1 september dit jaar verzorgenden na 45 dienstjaren kunnen stoppen met werken. Salarisafspraken blijven geldig.
Foto: Arno Massee

De huidige CAO VVT liep af op 31 augustus 2021. Vakbonden en werkgevers houden de gemaakte afspraken tot 31 december overeind, zoals 3% salaris erbij vanaf 1 juli dit jaar. De afspraak over eerder stoppen met werken, was al opgenomen in de laatste cao van 2019 – 2021 in aansluiting op het pensioenakkoord. Deze is nu uitgewerkt en toepasbaar vanaf 1 september 2021.

Maandelijkse uitkering

De regeling geldt voor mensen die onder de cao VVT vallen, minimaal 20 jaar gewerkt hebben in een zwaar beroep en aantoonbaar 45 jaar in zorg en welzijn. ‘Die voorwaarde van 20 jaar in een zwaar beroep werken is gesteld omdat je wellicht 45 jaar in de VVT hebt gewerkt, maar als dit 45 jaar achter een bureau op de afdeling P&O was, kun je niet gebruikmaken van deze regeling. Je moet hiervoor minimaal 20 jaar van de 45 jaar aan het bed hebben gestaan’, legt cao-onderhandelaar Rolf de Wilde van NU91 uit. Deze werknemers krijgen een maandelijkse uitkering via hun werkgever als aanvulling op hun pensioen. Werkgevers konden dit altijd al doen, maar moesten dan een boete betalen. Met het nieuwe pensioenakkoord krijgen werkgevers vrijstelling en kunnen ze dus makkelijker het pensioen aanvullen.

Geen 45 aaneengesloten dienstjaren

De 45 dienstjaren gaan tellen vanaf het moment dat je een arbeidsovereenkomst in de Zorg en Welzijn hebt. ‘Dus als je op je vijftiende als afwasser in de keuken van een verpleeghuis werkt, en erna 45 jaar in zorg en welzijn werkt, en eindigt met een baan in de VVT, dan mag je op je zestigste met pensioen. Dit gebeurt op kosten van de werkgever’, aldus onderhandelaar Rolf de Wilde. Het hoeven volgens De Wilde geen 45 aaneengesloten dienstjaren te zijn: ‘Als je er bijvoorbeeld twee jaar uit bent geweest omdat je taxichauffeur was of omdat je voor de kinderen moest zorgen, blijven de arbeidsjaren ervoor meetellen.’

Pensioenspremie betalen

Het een misverstand dat de dienstjaren pas gaan tellen vanaf de leeftijd dat je pensioenspremie betaalt: ‘Dat klopt niet’, zegt De Wilde, ‘dit zou namelijk betekenen dat veel verzorgenden pas kunnen gaan tellen vanaf hun 25e levensjaar. Dan zou je met 70 jaar met pensioen kunnen, dat schiet natuurlijk niet op.’ En hoe zit het met de zzp’ers? ‘Dat is nog niet helemaal duidelijk’, zegt De Wilde, ‘zzp’ers hebben als het goed is wel een overeenkomst met hun opdrachtgevers, maar ze werken niet in dienstverband. Ik ga ervan uit dat de dienstjaren als zzp’er wel mee gaan tellen, maar dit is dus niet zeker. Ik ga dit zeker aan de onderhandelingstafel noemen, want het is wel fijn als zzp’ers hier duidelijkheid over krijgen.’

Uitzendbureau

En wat als je een inservice of BBL opleiding hebt gedaan, via een uitzendbureau hebt gewerkt of een 0-urencontract hebt? ‘Een arbeidsovereenkomst is een arbeidsovereenkomst’, stelt De Wilde, ‘dus die jaren tellen ook mee. Als je via een uitzendbureau hebt gewerkt, moet je kunnen aantonen dat je via dat uitzendbureau in de Zorg en Welzijn hebt gewerkt.’

BalansBudget

Verder is in de cao VVT een spaarverlofregeling afgesproken: het BalansBudget. Dit moet voor medewerkers in alle leeftijden mogelijkheden bieden om duurzaam aan het werk te kunnen blijven. Vanaf 1 september kunnen verzorgenden in de vvt maximaal 100 weken sparen (naar rato) om tijdelijk niet of minder te werken.

Salarisverhoging

Na de zomer gaan vakbonden en werkgevers praten over een nieuwe cao vvt. Belangrijk thema is met structurele salarisverhoging. Partijen willen bekijken hoe ze de salarissen in de vvt zo kunnen verbeteren dat ze meer op het niveau van salarissen in de markt komen. Afspraken daarover komen dan in een nieuwe, meerjarige cao, is de ambitie.

De leden van de werkgeversorganisaties (ActiZ en Zorgthuisnl) en de vakbonden (NU’91, FNV Zorg en Welzijn, CNV Zorg en Welzijn en FBZ) moeten de gemaakte afspraken nog wel goedkeuren.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de CAO VVT met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik heb naast mijn jaren aan bed, ook nog 12 jaar gewerkt voor een medisch speciaalzaak waar ik spreekuren gedaan heb en huisbezoeken voor het aanmeten van elastische kousen. Was consulent therapeutische kousen. Vallen deze jaren onder zorg en welzijn? Was een andere CAO.
    Nu werk ik al weer 5 jaar als verpleegkundige in de wijk.

  3. Dat schiet niet op.
    Ben dan nog 66 jaar.
    En als ik er aan denk dat ik voordien met 62 jaar eruit kon!! Daar wordt ik nu narrig om.
    Je wordt gewoon gestraft als je aan het werk bent.
    Geboren worden zo snel mogelijk werken en daarna zo snel mogelijk dood gaan dan blijft er nog wat over voor de kas.

    • Tja, het is inderdaad een krappe berekening.Ik ben op mijn 23e begonnen met werken voor mensen met een niet aangeboren hersenafwijking.Ik doe dit prachtige werk, als Welzijnswerker nu 27 jaar. Ik zeg al heel vaak gekscherend dat ik zelf achter de rollator op het werk verschijn in de toekomst. Het voelt als ik eerlijk mag zijn een beetje respectloos om tot 45 jaar in dienst te zijn geweest pas het veld mag verlaten want het gaat echt om een handjevol collega’s die deze eindstreep gaan halen.

  4. Tja, het is inderdaad een krappe berekening.Ik ben op mijn 23e begonnen met werken voor mensen met een niet aangeboren hersenafwijking.Ik doe dit prachtige werk, als Welzijnswerker nu 27 jaar. Ik zeg al heel vaak gekscherend dat ik zelf achter de rollator op het werk verschijn in de toekomst. Het voelt als ik eerlijk mag zijn een beetje respectloos om tot 45 jaar in dienst te zijn geweest pas het veld mag verlaten want het gaat echt om een handjevol collega’s die deze eindstreep gaan halen.

  5. Ok, ik kom in aanmerking, nu 46 jaar in dienst gecombineerd met zzp-werk , maar ik kan van die afgerond 1850,- euro niet leven en moet dus extra bijverdienen. Maar lees ik dat je geen andere inkomsten mag bijverdienen.
    1. Het zou mooi zijn als je tot een bepaald bedrag mag bijverdienen
    2. Hoe zit dat als je een alimentatie ontvangt ?
    3. Ik wil graag als zzp-er nog 1 dag/week werken, mede ook voor de sociale contacten
    4. Wie betaalt die 1850,- en/of komt dat gedeeltelijk uit mijn eigen opgebouwde pensioen?
    5. Zo ja punt 4, heeft dat gevolg voor de hoogte van mijn pensioen na AOW-leeftijd ?

  6. Ik ben 45 jaar in dienst. In een verzorgingshuis, en nu wordt er tegen mijn gezegd dat ik geen gebruik mag maken van deze regeling 45 dienst jaren en dan met pensioen..ik moet maximaal drie jaar van mijn pensioen leeftijd afzitten. Ik snap er niets meer van.