Vraag verzorgende: 'Een bewoner wil voor niets zitten en blijft rondlopen. Hoe gaat ze zitten zonder dwang?'
Ronald Geelen, psycholoog bij Thebe: ‘Dit zie je vaak bij mensen met vorderende dementie. De gevolgen kunnen ernstig zijn: gewichtsverlies, vermoeidheid/uitputting, pijnklachten. Dit vraagt multidisciplinair overleg en maatwerk. Waarom beweegt iemand zoveel? Uit angst of gespannenheid? Probeer dan de oorzaken te verminderen. Ook aandacht voor de leefomgeving kan helpen. Creëer een rustige, vertrouwde ruimte waar de bewoner tot rust komt en minder prikkels zijn. Sámen gaan zitten kan ook helpen. Of een hand die zacht op de schouder drukt.
Geef calorierijk eten ‘in de hand’ tijdens het lopen als iemand niet rustig aan tafel kan eten. Soms zijn vrijheidsbeperkende maatregelen minder erg dan uitputting door lopen. Zoals een tafelblad bevestigd aan een stoel, zodat mevrouw niet zelf kan opstaan. Dit moet worden vast- gelegd in het zorgplan. De Wet zorg en dwang geeft de regels voor vrijheidsbeperkende maatregelen aan.
Ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar de achtergrond van de cliënt en op zoek te gaan naar een handeling die aan tafel wordt gedaan en voldoende voldoening geeft aan de cliënt om te blijven zitten. Soms is dat een hele zoektocht maar kan het wel even wat rust geven aan de cliënt. Start de handeling samen op en kijk of je dan bijvoorbeeld zelf je rapportage kan schrijven of uiteindelijk misschien zelfs even van tafel weg kan lopen.
Denk bijvoorbeeld aan het sorteren van kleinere objecten zoals bonen (rauwe witte en bruine bonen door elkaar), het lezen van (kinder)boeken, vooral kleine stukjes tekst op rijm (kikker, vos en haas) of kleine huishoudelijke karweitjes (servetten vouwen, sokken op een bolletje), voelspelletjes (katoenen zakjes met herkenbare objecten erin), schilderen met water (SpelPlus), doolhof van stof (pinterest).
Marleen Pauw
Kwaliteitsverpleegkundige op Kleinschalig wonen