Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

 8 richtlijnen bij beschermende persoonlijke middelen in de vvt

Het ministerie van VWS heeft een factsheet gepubliceerd die adviezen op een rij zet bij het verzorgen met een mondmasker in de vvt, daarnaast heeft ActiZ een aantal tips op een rij gezet wat betreft geïsoleerd verplegen.
Foto: iStock
  1. Het masker mag aan een stuk gedragen worden totdat de ademhalingsweerstand te hoog wordt. Hierbij wordt uitgegaan van maximaal 3 uur achtereen dragen.
  2. Tussentijds wisselen is niet nodig bij de zorg voor meerdere cliënten achter elkaar. Let wel op dat een masker nooit om de hals gedragen wordt.
  3. Vervang het masker als het besmet is met lichaamsvocht, bij beschadiging, consumptie van eten en drinken, of bij het verlaten van het cohort.
  4. Bij thuiszorg kan een masker 3 uur achtereen gebruikt worden bij 1 of meer patiënten zonder het af te zetten, of maximaal 3 keer door dezelfde medewerker bij dezelfde patiënt als je het masker bij de patiënt achterlaat.
  5. Gebruik van maskers met een te hoog beschermingsniveau in relatie tot het besmettingsrisico moet in tijden van schaarste worden voorkomen, omdat de beschikbaarheid van maskers voor de situaties waarin ze echt nodig zijn, verkleind wordt.
  6. Als er bij jouw werkzaamheden geen passend persoonlijk beschermingsmiddel is, ga dan in gesprek met je werkgever over een alternatief. Biedt dat geen oplossing? Meld het bij de Inspectie SZW en/of de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
  7. Gebruik een schort met lange mouw met PE-coating. Bij schaarste kan gebruik worden gemaakt van een halterschort met PE-coating tenzij er sprake is van hoog-risicohandelingen (handelingen in de mond/keelgebied, zoals tanden poetsen).
  8. Kleed je om buiten de  ruimte waarin de geïsoleerde cliënt zich bevindt (kamer of in geval van een cohortisolatie, de afdeling of unit).

Bronnen: Factsheet VWS, ActiZ

Heb jij een vraag over corona met betrekking tot je werk in de zorg? Mail ‘m naar redactie.tvv@bsl.nl, zodat we hem aan een van onze experts kunnen voorleggen.