Dit zegt ouderenbond ANBO. De bond valt vooral over het verzoek van minister Bruno Bruins om niet op bezoek te gaan bij kwetsbare personen, waaronder ouderen, ‘erg vergaand.’ Volgens ANBO zorgt dit ervoor dat veel ouderen vereenzamen, zeker als ze ook niet met het openbaar vervoer kunnen reizen. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: ‘Voor veel ouderen is het contact met familie en bekenden heel belangrijk. Hun sociale netwerk is vaak al wat minder groot en als er dan ook geen bezoek meer komt, raken veel ouderen in een sociaal isolement. Zeker als ze zelf – vanwege angst om besmet te raken met het coronavirus – ook niet meer naar hun activiteiten, zoals een kaartclub, gaan. Waarom heeft minister Bruins in de persconferentie niet aangegeven dat mensen die niet verkouden of grieperig zijn, wél naar hun vader, moeder, opa of oma kunnen gaan? Dat zou kunnen voorkomen dat ouderen vele dagen alleen thuis zitten.’ De bond heeft een speciale ANBO-telefoonlijn geopend voor ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus of graag een praatje willen maken.
‘Aanraken juist belangrijk bij dementie’
Ouderenpsychologe Sarah Blom is vooral bang voor de enorme impact niet meer mogen aanraken van mensen met dementie: ‘In verpleeghuizen wordt lichamelijk contact met moeder of vader sterk afgeraden of zelfs “verboden”. De gevolgen hiervan zijn immens’, zegt ze in een blog op haar website, ‘De mens met dementie heeft onze aanraking hard nodig. Wanneer taal verloren gaat, kunnen we de mens met dementie ontmoeten met onze aanraking. En in deze aanraking zit véél verscholen. De aanraking van onze hand op haar wangen, gecombineerd met een ronddraaiende duimbeweging op haar jukbeenderen, kan het gevoel van moeder tot leven wekken; dat onontbeerlijke gevoel van geborgenheid en veiligheid.’
Mantelzorgvereniging MantelzorgNL (voorheen Mezzo) vindt dat het verzoek van de minister vragen oproept. ‘Juist nu zijn mantelzorgers voor deze ouderen en kwetsbaren extra belangrijk. Zorgorganisaties kunnen bezettingsproblemen krijgen doordat zorgmedewerkers ziek worden. Aan mantelzorgers kan dan gevraagd worden iets extra’s te doen, zoals het huis schoonmaken, moeder naar bed brengen of een boodschap doen’, aldus de vereniging op haar website.