Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis download: handleiding voor gesprek over zingevingsvragen cliënt

Wat vindt je cliënt écht belangrijk in het leven, en hoe kun je als verzorgende hieraan een klein beetje bijdragen? Dat lees je in het 'Praktijkschrift Beter in Gesprek' dat voor zorgverleners in de VVT is gemaakt.
Foto: Arno Massee

Zelf de was kunnen strijken, plantjes om te verzorgen, gesprekken over tennis met een vriend, plaatjes draaien… geluk zit hem in de kleine dingen, en soms verdwijnen een aantal van deze favoriete bezigheden als iemand verhuist naar een verpleeghuis, of door lichamelijke ongemakken. Hoe ga je als verzorgende het gesprek hierover aan, en kun je wellicht iets van dit “kleine” geluk weer terugbrengen? Dat lees je in het Praktijkschrift Beter in Gesprek, dat naar aanleiding van het project Betekenisvol Leven werd gemaakt.

Strijkplank

De reden van het project is dat zorgorganisaties zingeving belangrijk vinden, maar verzorgenden vinden het vaak moeilijk om zingevingsvragen van bewoners op te halen en hiermee aan de slag te gaan. In het onderzoek worden verzorgenden getraind en gecoacht bij gesprekken met bewoners. En daaruit blijkt dat zingeving soms in een simpele strijkplank zit.