Deze zzp’ers verdienen meer dan collega’s in vaste dienst en kiezen vaak gunstiger werktijden. Wel is onlangs in de nieuwe cao VVT afgesproken dat vaste medewerkers eerste keus hebben qua roostering. Wel zijn zorginstellingen meer geld kwijt aan de inhuur van zzp’ers, meldt ANP.
Stoppen schijnzelfstandigheid
Minister Conny Helder (Langdurige Zorg), minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) tekenen onlangs met onder meer de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), ActiZ en de branchevereniging Zorgthuisnl een samenwerkingsverklaring om deze schijnzelfstandigheid te stoppen.
Afgesproken is dat er een fiscaal kader ZZP Zorg wordt uitgewerkt dat onderdeel wordt van een beheersingsmodel Zorg. Hiermee wordt zorginstellingen duidelijk gemaakt wat de rechten en plichten zijn bij de inhuur van zzp’ers. Het model moet voorkomen dat werknemers ontslag nemen om daarna als zelfstandige in dezelfde functie terug te keren en wordt op 1 januari 2024 van kracht. Het kabinet gaat toezicht en handhaving verstevigen.
Onvoldoende doordacht
‘We hebben iedereen in de zorg nodig, ook zzp’ers’, zegt minister Helder. ‘Ik vind het wel belangrijk dat we schijnzelfstandigheid tegengaan en ook dat mensen een bewuste keuze maken, omdat er ook veel nadelen aan kleven.’ Volgens de Helder zijn zzp’ers zich niet altijd bewust van de financiële gevolgen van het werken als zelfstandige, ‘bijvoorbeeld ten aanzien van pensioen, arbeidsongeschiktheid en verzekeringen. Mogelijk maken zij de stap naar zzp’er onvoldoende doordacht.’
‘We willen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen, werkenden goed beschermen en ons solidaire sociale vangnet behouden’, zegt minister Van Gennip. ‘Daarom werken we in het kabinet aan een gelijker speelveld voor alle werkenden, het verduidelijken van het verschil tussen werknemers en zzp’ers en verbetering van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Deze afspraak in de zorg past daar heel goed bij.’