Voorheen kenden we in de verpleeghuiszorg de verschoven dienstregeling: je dienst wordt 24 uur van tevoren verschoven en hiervoor kreeg je een toeslag. ‘We zien dat dit erg vaak gebeurt’, vertelde NU91-woordvoerder Rolf de Wilde in een eerder interview met TVV.
Geen verschoven dienst
Sinds 1 januari 2023 bestaat de verschoven dienst niet meer in de nieuwe cao VVT 2022-2023, aldus De Wilde. Betekent dit dat je werkgever je niet meer mag vragen om binnen 24 uur een andere dienst te nemen? ‘Nee, dat kan je werkgever je nog steeds vragen’, aldus De Wilde, ‘je kunt hier als verzorgende altijd “nee” op zeggen.’
Stabieler rooster
Wat winnen de verzorgenden zelf hierbij? Volgens De Wilde zou het schrappen van de verschoven dienst bijdragen aan een stabieler rooster voor verzorgenden. ‘De cao-partijen vinden dat het vastgestelde rooster het uitgangspunt is en dat verschoven diensten daarbij niet passen. Dus per 1 januari 2023 worden deze diensten daarom uit de cao geschrapt. Dit betekent ook dat de werkgever niet eenzijdig het rooster kan veranderen zonder instemming van de medewerker.’
Recht op onbereikbaarheid
De nieuwe cao wil ook de werkstress van verzorgenden buiten het werk om aanpakken. ‘Daarom is wederom het recht van niet beschikbaar zijn opgenomen in deze cao’, aldus De Wilde. Dit betekent dat je het recht hebt om niet bereikbaar te zijn tijdens de periode waarop je niet bent ingeroosterd. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld: je hoeft niet de telefoon op te nemen als je werk belt, en je hoeft buiten diensttijd niet deel te nemen aan groepsapps met collega’s.
Heb jij vragen over de geschrapte verschovendienst-toeslag? Of andere cao-vragen?
Mijn reactie op verschoven dienst.
Het is in het verpleeghuis waar ik werk geen verschoven dienst!
Maar bij uitval doorziekte diensten opkorte termijn op lossen!Dan is die 24% iets aan trekkelijker om iemand op.korte termijn bereid te krijgen om die dienst te gaan doen.
Anders laat je ,je collega met de problemen zitten.En ook de bewoners!
Dus vind ik het heel jammer ,en niet wijs! Om in deze tijd,waarin het al moeilijk is personeel te vinden en te houden.
Om deze maatregel door te zetten.
Waar de gewone werkgever de dupe van is.En die het uiteindelijk het werk moet doen!En de hogere functionarissen in de zorg.Geen ader hoeven te laten!
Ik hoop dat hier nog eens exstra aandacht voor is.
Veel wijsheid gewenst!
Mw. A van Beek uit Bennekom