Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg voor meer verpleeghuisbedden’

Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer wil de capaciteit van verpleeghuizen vergroten. Het voorstel is om voor 25.000 extra bedden te zorgen tot en met 2025. Het kabinet zet juist in op zorg thuis.
Foto: ANP/ Hollandse Hoogte/ Flip Franssen

GroenLinks en PvdA hebben bij de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een voorstel ingediend om 25.000 extra bedden te bouwen tot en met 2025. Voor die uitbreiding is 360 miljoen euro nodig. Het kabinet zet juist in op ouderenzorg thuis.

Alleen voor rijke ouderen

Ook de PVV, SP en DENK willen het aantal bedden in verpleeghuizen vergroten. GroenLinks vreest dat alleen ouderen met geld goede zorg kunnen regelen, door bijvoorbeeld te verhuizen naar een (dure) serviceflat. Ouderen met minder geld zijn aangewezen op de schaarse plekken in verpleeghuizen en zo lang daar geen plek is, op zorg thuis, zei Corinne Ellemeet (GroenLinks).

Bezuiniging thuiszorg

Die ouderenzorg thuis staat onder druk omdat het kabinet bezuinigt op de wijkverpleging, stellen de fracties, die dat onverteerbaar vinden. Een ‘verwoestende klap’, noemde Tunahan Kuzu van DENK het. Hij vindt juist, net zoals een aantal andere fracties, dat in de wijkverpleging moet worden geïnvesteerd.

Wachtlijst

Meer dan 20.000 ouderen staan momenteel op de wachtlijst voor een verpleeghuis, zei Ellemeet. Nu zijn er 122.000 plekken in verpleeghuizen. Het kabinet wil dat aantal met 1400 uitbreiden, maar het daar bij laten. Het zet, naast zo lang mogelijk thuis wonen, in op kleinschalige woonvormen voor ouderen.

Onvoldoende kleinschalige woonvormen

Daar zijn ook de voorstanders van extra capaciteit in verpleeghuizen voor, maar door het huidige tekort in verpleeghuizen, de toenemende vergrijzing, de bezuiniging op de wijkverpleging en een tekort aan wijkverpleegkundigen is dat onhaalbaar en ontoereikend, zeggen zij. Bovendien zijn er volgens hen momenteel onvoldoende kleinschalige woonvormen.

Budget wijkverpleging

Het ministerie zegt overigens dat er geen sprake is van een bezuiniging op de wijkverpleging. Een groot deel van het beschikbare budget voor wijkverpleging is jarenlang niet uitgegeven, zegt VWS. Voor 2022 was er 4,1 miljard euro begroot, maar wordt 3,1 miljard euro daadwerkelijk uitgegeven. Dat is voor VWS het uitgangspunt geweest voor het vaststellen van het budget van 3,8 miljard voor 2023.

Donderdag gaan de partijen hier verder over in gesprek.