Dit blijkt uit een enquête van Tijdschrift voor Verzorgenden (TVV), vakblad voor verzorgenden werkzaam in verpleeghuizen en thuiszorg. Doel van de enquête is om inzicht te krijgen in de financiële situatie van verzorgenden. Vier op de tien verzorgenden (41%) geven aan last te hebben van geldzorgen. Dit zorgt bij 42% van hen voor lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, vermoeid zijn, slecht slapen en darmklachten. 35% van de verzorgenden met geldstress kampt met psychische klachten, zoals veel piekeren, depressieve gevoelens en constant eraan denken. ‘Ik word er depressief van’, reageert een verzorgende, ‘werken en niks overhouden. Ik werk alleen maar om te overleven.’
Tweedehands kleding
Ieder dubbeltje twee keer omdraaien, ‘s avonds één lampje aan om kosten te besparen, geen verwarming aan, geen uitjes of vakantie, een broodje als avondmaal, kleding kopen bij de kringloop… Het is een greep uit de reacties van verzorgenden die aangeven moeite hebben om rond te komen.
Zo zegt een verzorgende met geldstress uitjes met vriendinnen af met de smoes dat ze moet werken. ‘Ik eet drie keer per week bij mijn ouders om wat te kunnen sparen’, vertelt een ander. ‘Soms denk ik een financiële meevaller te hebben’, reageert een verzorgende uit de thuiszorg, ‘en dan gaat de auto waarmee ik door de wijk rij kapot. Zo kan ik geen buffers opbouwen.’ Een andere verzorgende kan door de geldzorgen niet mee met personeelsuitjes: ‘En ik zit op een vrije dag aan huis gekluisterd.’ Veel verzorgenden zeggen het belangrijk te vinden dat hun kinderen goed eten: ‘Als ik zelf daardoor minder heb, dan is dat jammer’, luidt een reactie, ‘verder zijn we al 12 jaar niet op vakantie geweest.’
Niet rondkomen van salaris
Bijna de helft van de respondenten zegt nét rond te kunnen komen van hun salaris, zolang zich geen financiële tegenvallers voordoen. 13% geeft aan het financieel niet te redden, 14% ‘de ene keer wel, de andere keer niet’. Iets meer dan een kwart zegt goed rond te kunnen komen. Bijna een derde van de respondenten heeft geprobeerd te onderhandelen over salarisverhoging. Met succes, aldus 23%. De rest (77%) kreeg geen extra loon.
De meeste verzorgenden (63%) verdienen 16-20 euro bruto per uur. Een kwart krijgt 10-15 euro bruto per uur. 40% van de respondenten heeft een contract van 17-24 uur, 42% van 25-32 uur. De meerderheid (85%) wil geen groter contract. Belangrijkste redenen: lichamelijk niet aankunnen (54%) of geen tijd voor (19%). Van de zorgverleners die wél een groter contract willen, heeft 62% daarom gevraagd, maar 93% kreeg dat niet.
Mantelzorg
Bijna de helft (46%) van de verzorgenden is ook mantelzorger voor een naaste. Een derde (34%) geeft aan dat dit mantelzorgen geld kost. Zoals benzine om er te komen, extra boodschappen, of hulpmiddelen. 43% spendeert hieraan tussen de 0-50 euro per maand. Een andere 43% geeft hier tussen de 50-100 euro per maand aan uit.
Schulden
In de enquête is ook aandacht voor schulden (met uitzondering van een hypotheekschuld). Bijna 1 op de 7 verzorgenden geeft aan een schuld te hebben. In bijna de helft van de gevallen gaat dit om leningen bij banken of financiers. 20% van de respondenten heeft achterstallige betalingen van vaste lasten, zoals huur, hypotheek, verzekering of telefoonrekeningen, en 20% heeft schulden bij familieleden of kennissen.
Aflossen
De hoogte van de schuld varieert: 20%heeft een schuld tussen de 2.501-5000 euro, 18% tussen de 5.001-10.000 euro, 14% tussen de 10.001-15.000 euro en 20% geeft aan een schuld hoger dan 20.000 euro te hebben. 96% zegt de schuld niet binnen nu en drie maanden te kunnen aflossen. Slechts 10% heeft hulp bij het aflossen van de schulden, 90% van de verzorgenden heeft dit niet. Maar de meesten van hen zitten hier ook niet op te wachten, aldus 82% . 18% wil wél graag hulp: ‘Ik heb al van alles geprobeerd en ben nu ten einde raad. Ik leef in wanhoop en ga psychisch kapot aan deze situatie’, reageert een respondent. Meer dan de helft van de verzorgenden die hulp wil (59% ) geeft aan niet te weten waar ze hiervoor terechtkunnen.
Maandelijks budget
Iets meer dan een derde van de respondenten (37%) heeft maandelijks 251-500 euro om van te leven, zoals boodschappen, kleding, benzine, sport en ontspanning. Bijna een derde heeft een budget van 501-1000 euro. 16% moet leven van minder dan 250 euro per maand.
Partner en kinderen
Veel verzorgenden geven aan dat ze het financieel niet gered hadden, als ze geen partner hadden die financieel bijdraagt. 62% geeft aan de financiën met een partner te delen, 74% van hen geeft aan niet te kunnen rondkomen zonder het inkomen van hun partner. Bijna driekwart (74%) van de deelnemers heeft een of meerdere kinderen om voor te zorgen. 19% geeft aan hier alleen financieel verantwoordelijk voor te zijn.
Verbetering
Op de vraag: ‘Wat zou jouw financiële situatie verbeteren?’ werd vooral een hoger loon genoemd. Daarnaast zou het stukken schelen als de prijzen van bijvoorbeeld boodschappen en benzine niet zo hoog waren. Sommige verzorgenden geven hun werkgever een pluim: ‘Het is fijn dat de organisatie waar ik werk verzorgende IG in schaal 40 heeft gezet en dat ze ook werk maken van de reiskostenvergoeding,’ aldus een verzorgende.
Schrijnend
TVV-hoofdredacteur Rhijja Jansen noemt het ‘schrijnend’ dat zoveel verzorgenden last van geldzorgen hebben. ‘Deze mensen zetten zich met hart en ziel in om goed te zorgen voor onze dierbaren, onder een werkdruk die al jaren aanhoudt. Vervolgens moesten ze dealen met de coronacrisis die veel psychische én lichamelijke klachten gaf. En nu blijken verzorgenden ook nog eens financieel amper het hoofd boven water te kunnen houden. Het is verdrietig om te zien dat een beroep dat zo’n verschil maakt voor kwetsbaren, zelf zo moeten worstelen met geldstress.’
In totaal deden 716 verzorgenden mee aan de enquête.
Lonen blijven fors achter bij de gigantische inflatie. Daarom volgend jaar geen 3% loonsverhoging verhoging maar 6%. Dat betekent nieuwe onderhandelingen maar die zijn broodnodig!
Verhoging van het salaris zou ook het personeelstekort kunnen oplossen omdat werken in de zorg aantrekkelijker wordt. Meer personeel zorgt op zijn beurt weer voor verlaging van de werkdruk. Als je bij de Albert Heijn meer of evenveel verdient dan in de zorg is er iets ernstig mis.
Daarnaast geen 0,09 cent reiskostenvergoeding maar 0,19.
Vandaag (16 augustus) komt ook het kabinet met een oproep aan werkgevers om de lonen te verhogen. De werkgevers moeten de lonen zo snel mogelijk verhogen, zeiden verschillende ministers na een overleg vanmorgen. Volgens minister Van Gennip van Sociale Zaken ‘zijn het uitzonderlijke tijden die vragen om uitzonderlijke maatregelen’.